Το εγχείρημα

Η Άνδρος είναι ένα μοναδικό νησί, τόσο πράσινο ανάμεσα στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα ωστόσο δεν αφήνουν την Άνδρο ανέγγιχτη, κυρίως δε την καλοκαιρινή περίοδο λόγω του αυξημένου πληθυσμού ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες του τοπικού συστήματος διαχείρισης. Η αύξηση κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης αλλά και η αύξηση του συνολικού παραγόμενου όγκου απορριμμάτων δεν αποτελούν μια βιώσιμη κατάσταση.

Όνειρό μας είναι να καταστεί η Άνδρος το πρώτο νησί των Κυκλάδων χωρίς απορρίμματα.   

Το εγχείρημα Καθαρή Πράσινη Άνδρος είναι ένα εθελοντικό, ανεξάρτητο εγχείρημα και στοχεύει να φέρει σε συνεργασία κάθε φορέα, δημόσιο, ιδιωτικό, πολίτες, σχολεία, επιχειρήσεις, εκκλησία και οιονδήποτε πρόθυμο να βοηθήσει στη συλλογή πληροφοριών και να μοιραστεί απλές λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων που όλοι μας μπορούμε εύκολα να ακολουθήσουμε για μια Καθαρή, Πράσινη και Βιώσιμη Άνδρο.

Καθαρή Πράσινη Άνδρος

Στόχοι του εγχειρήματος

Το όραμα του εγχειρήματος είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να προχωρήσει σε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων καθώς και των πλαστικών μιας χρήσης στην Άνδρο.

Οι στόχοι του εγχειρήματος είναι :       

Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης απορριμμάτων

Η αύξηση των ποσοστών κομποστοποίησης απορριμμάτων

Η μείωση των απορριμμάτων που οδεύουν προς ταφή

Οι προτεραιότητες για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι:

  • Η ένωση των πολιτικών παρατάξεων
  • Η συγκρότηση μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής
  • Η δημιουργία εμπιστοσύνης
  • Η συλλογή ακριβών πληροφοριών
  • Η δημιουργία ιστοσελίδας
  • Η εύρεση πόρων
  • Η διοργάνωση εκδηλώσεων και εκστρατειών

Σε αυτήν την ιστοσελίδα μοιραζόμαστε ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση, τη μείωση απορριμμάτων, τη μείωση πλαστικού και την κομποστοποίηση σε κάθε περιοχή.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως το εγχείρημα αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων της Άνδρου, του Δήμου, των υπηρεσιών καθαριότητας, τοπικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών εταίρων.

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Πολλοί από εμάς αναστοχαζόμαστε στην αξία της υγείας, στους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας, αλλά και στο πώς επιδρούμε στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας. Το νέο αυτό εγχείρημα αποτελεί μια ευκαιρία για την Άνδρο, ήδη το πιο πράσινο Κυκλαδονήσι, να γίνει και το πιο καθαρό, αποτελώντας πρότυπο προορισμό βιώσιμου τουρισμού.

Τώρα είναι η ώρα να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για το νησί μας !