Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μειώσουμε το πλαστικό & απλοί τρόποι για να το καταφέρουμε!

Ας “γνωριστούμε” λίγο καλύτερα με το υλικό αυτό που τόσο πολύ χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας:

Τι είναι το πλαστικό;

Το πλαστικό είναι ένα συνθετικό υλικό που προέρχεται από πετροχημικά με βάση τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο. Το πλαστικό δεν αποικοδομείται στο περιβάλλον (χρειάζεται 450 χρόνια), ενώ ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται.

Πόσο κοστίζει μια πλαστική σακούλα μιας χρήσης;

Έχετε σκεφτεί ποτέ όλους τους πολύτιμους πόρους και την ενέργεια που χρειάζονται για να φτιαχτεί μία πλαστική σακούλα; Τα πλαστικά κατασκευάζονται από μη ανανεώσιμους πόρους, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Clean Up Australia, το πετρέλαιο που απαιτεί ένα αυτοκίνητο για 1 χιλιόμετρο πηγαίνει στην παραγωγή μόλις 9 πλαστικών σακουλών. Πρόκειται για πολλή ενέργεια, πολλούς πόρους και πολλά χρήματα για ένα αντικείμενο που θα χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά.

Αυτό το πλαστικό ποτήρι του καφέ, αυτήν την πλαστική σακούλα από το σουπερμάρκετ, αυτό το πλαστικό μαχαιροπίρουνο στο τελευταίο πικ νικ σας, όλα αυτά τα χρησιμοποιήσατε για ελάχιστα λεπτά, αλλά θα μείνουν στη γη και τη θάλασσα της Άνδρου για αιώνες.

Πού καταλήγουν τα πλαστικά;

Σύμφωνα με την Greenpeace, περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο, τη δική μας δηλαδή θάλασσα, επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα, από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα από αυτά “κολυμπούν” μαζί σας καθημερινά στις θάλασσες της Άνδρου;

Τι συμβαίνει με το πλαστικό;

Εφόσον ελάχιστα από τα πλαστικά ανακυκλώνονται, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι τα πλαστικά σπάνε σε κομματάκια. Με την πάροδο του χρόνου, ο ήλιος και η θερμότητα μετατρέπουν τα πλαστικά σε μικρότερα κομμάτια έως ότου τελικά καταλήξουν σε αυτά που ονομάζονται «μικροπλαστικά». Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα όχι μεγαλύτερα των 5 χιλιοστών, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και βρίσκονται σχεδόν παντού. Καταλήγουν στο νερό, καταναλώνονται από τα ζώα, βρίσκονται στο σώμα μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, έχουν βρεθεί ακόμα και στον πλακούντα εμβρύων. Έχουν εντοπιστεί ακόμη και στα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη, στον Αρκτικό Ωκεανό (δηλαδή στο Βόρειο Πόλο!), αλλά και στην τάφρο των Μαριανών (δηλαδή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών). Κι αν αυτά τα μέρη σας φαίνονται πολύ μακρινά και πιστεύετε ότι δε σας αφορούν, τότε κοιτάξτε πιο προσεκτικά την άμμο όπου παίζουν τα παιδιά σας την επόμενη φορά που θα πάτε στην παραλία.

Τι σημαίνει πράγματι μιας χρήσης; και τώρα που καταργούνται τα πλαστικά μιας χρήσης τι;

Ο όρος αναφέρεται στη χρήση αντικειμένων που χρησιμοποιούνται μία και μόνο φορά πριν τα πετάξουμε. Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών καθώς και πάσης φύσεως οξοδιασπώμενα προϊόντα.  Και πόση ώρα διαρκεί αυτή η μία χρήση;
Θυμηθείτε την τελευταία φορά που απολαύσατε τον καφέ σας σε πλαστικό ποτήρι κάνοντας τη βόλτα σας στην Άνδρο ή όταν παραγγείλατε φαγητό στο σπίτι και σας το έφεραν σε κουτί από φελιζόλ.
Η απάντηση είναι από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγες ώρες. Ωστόσο όσα από αυτά βρίσκονται πεταμένα στη φύση διασπώνται σε μικροπλαστικά που την μολύνουν για πολλά χρόνια.

Από τις 3 Ιουλίου 2021 καταργήθηκε η παραγωγή και η διάθεση στην αγορά των παρακάτω πλαστικών μιας χρήσης. 

“Και τώρα τι”, αναρωτιέστε; Αγχωθήκατε; Είναι πραγματικά όλα αυτά τα αντικείμενα τόσο πολύτιμα και χρήσιμα στην καθημερινότητά σας που σας κάνουν να αναρωτιέστε πώς θα επιβιώσετε χωρίς αυτά;

Αν δεν αλλάξουμε τώρα συνήθειες, αν δεν μειώσουμε γενικότερα τη χρήση πλαστικού, ούτε εμείς θα επιβιώσουμε, ούτε ο πλανήτης, αλλά ο παράδεισος της Άνδρου και οι θάλασσές της θα καταλήξουν χωματερή πλαστικών.

Ας ξεκινήσουμε μειώνοντας τα πλαστικά μιας χρήσης

Ας δούμε το ζήτημα των πλαστικών μπουκαλιών νερού

Σύμφωνα με την Greenpeace, περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο, τη δική μας δηλαδή θάλασσα, επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα, από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα από αυτά “κολυμπούν” μαζί σας καθημερινά στις θάλασσες της Άνδρου;

Ευχάριστα νέα...υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης !

Υπάρχουν απλές λύσεις που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης ! Ας τις δούμε:

1η απλή λύση:

Γινόμαστε πρωτοπόροι, επιλέγοντας εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις,
προτιμώντας επαναχρησιμοποιούμενα είδη
για μια πιο καθαρή και πιο πράσινη Άνδρο!

Κάνουμε λοιπόν την αλλαγή και προτιμάμε

Υφασμάτινες τσάντες

Χρησιμοποιήστε τις για τις αγορές σας – θα ψωνίζετε με το προσωπικό σας στυλ

Φαγητοδοχείο και μαχαιροπίρουνα

Για το μεσημεριανό σας στη δουλειά/παραλία/πεζοπορία στα μονοπάτια της Άνδρου

Ανοξείδωτο ή γυάλινο μπουκάλι νερού

Είναι πιο υγιεινό και μπορείτε να το γεμίζετε πάντοτε δωρεάν με νερό Άνδρου

Φαγητοδοχείο
Φαγητοδοχείο

Για να αποθηκεύετε το περισσευούμενο φαγητό στο ψυγείο/κατάψυξη

Θερμός ποτήρι
Mε καλαμάκι ή κούπα για τα take away ροφήματά σας – θα διατηρεί και τη θερμοκρασία του καφέ σας
Καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων

Προτιμήστε καλαμάκια μεταλλικά πολλαπλών χρήσεων ή από σιτάρι και χαρτί

Κι άλλες ιδέες:
Χρησιμοποιείτε ξύλινα ή μεταλλικά μανταλάκια, κρεμάστρες, γυάλινα φαγητοδοχεία, ξύλινα παιχνίδια.
Αγοράζετε προϊόντα χύμα κι όχι συσκευασμένα σε πλαστικό. Χρησιμοποιείτε γυάλινα μπουκάλια για να προμηθεύεστε δωρεάν νερού Άνδρου αποφεύγοντας τα πλαστικά μπουκάλια.

2η απλή λύση:

Η Άνδρος αλλιώς ονομαζόμενη Υδρούσα, το πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων

Γεωλογία και πηγές

Είναι ασφαλές;

Συμβουλές

Γεωλογία και πηγές

Διάσημη για τις δεκάδες ρεματιές και πάνω από 10 μικρούς ποταμούς συνεχούς ροής. Το νερό της Άνδρου είναι η ευλογία της! Η ευλογία αυτή αποδίδεται στον ορεινό της χαρακτήρα, στα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, στον κυρίαρχο τύπο πετρώματος που είναι ο σχιστόλιθος και στο φαινόμενο της “δρόσου”, δηλαδή τα υψηλά ποσοστά υγρασίας στα μεγαλύτερα υψόμετρα που ευνοούν ακόμη και τους μήνες με λιγότερες βροχοπτώσεις στη συσσώρευση νερού στους υπόγειους υδροφορείς της Άνδρου.

Είναι ασφαλές το νερό των πηγών;

Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα. Η ποιότητα των πηγών της Άνδρου ελέγχεται συστηματικά από εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον Δήμο και το Επαρχείο Άνδρου.

 Ελπίζουμε πως θα είμαστε σύντομα σε θέση να σας ενημερώσουμε για τις πηγές νερού με το πιο καθαρό νερό, μιας και έχουμε αιτηθεί στον Δήμο Άνδρου για τη λήψη των αποτελεσμάτων.

Για την ώρα οι συμβουλές μας για το νερό των πηγών έχουν ως εξής :
  • Πώς να εντοπίσετε μια πηγή; Ρωτήστε στο χωριό σας.

  • Προτιμάτε να πίνετε νερό από πηγές που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πάνω από τις οποίες δεν βρίσκονται οικισμοί.

  • Μετά από έντονη βροχόπτωση είναι καλό να αποφεύγετε να πίνετε νερό από πηγές καθώς υπάρχει πιθανότητα προσωρινά λόγω αυξημένης ροής τα νερά να συμπαρασύρουν ουσίες που επιδεινώνουν την ποιότητα νερού.

Σταθμοί και βρύσες φιλτραρισμένου νερού ΤΕΜΑΚ

Η ΤΕΜΑΚ είναι μια εταιρεία με έδρα τις Αχαρνές, Αττική, η οποία παρέχει μοναδικό εξοπλισμό σε όλη την Ελλάδα. Οι σταθμοί και οι βρύσες ΤΕΜΑΚ φιλτράρουν το τοπικό νερό του δικτύου. Αυτοί οι σταθμοί συντηρούνται τακτικά από την ίδια την εταιρεία και το τοπικό νερό του δικτύου ελέγχεται τακτικά από τον Δήμο. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Σταθμοί φιλτραρισμένου νερού TEMAK

Υπάρχουν τρεις σταθμοί φιλτραρισμένου νερού ΤΕΜΑΚ στην Άνδρο (Γαύριο, Μπατσί, Κόρθι). Αυτοί οι σταθμοί παρέχουν δωρεάν πιστοποιημένο, φιλτραρισμένο πόσιμο νερό.

Μπορείτε να γεμίζετε τα μπουκάλια και τα δοχεία νερού σας εδώ για όλες τις ανάγκες σας για πόσιμο νερό. Έτσι θα μειώσετε τα πλαστικά μπουκάλια νερού, θα μειώσετε τα απορρίμματα και θα εξοικονομήσετε χρήματα.

Βρύσες φιλτραρισμένου νερού TEMAK

Βρύσες φιλτραρισμένου νερού ΤΕΜΑΚ υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της Άνδρου.

Οι μαθητές μπορούν να πίνουν πιστοποιημένο, φιλτραρισμένο νερό ή να γεμίζουν τα μπουκάλια τους δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Δήμο: Φερενίκη Μωράκη, τηλ. 2282360242.

Τα περίφημα σημεία φιλτραρίσματος νερού από την ΤΕΜΑΚ είναι στη διάθεσή σας στα 3 αστικά κέντρα της Άνδρου και συγκεκριμένα σε Γαύριο, Μπατσί, και Κόρθι.

Μειώνουμε το πλαστικό εν γένει!

Σκεπτόμαστε και ενεργούμε ένα βήμα μπροστά.

Κάνουμε επιλογές που αφήνουν το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο νησί μας.

Προτιμάμε προϊόντα από φυσικά υλικά (ξύλο) ή που ανακυκλώνονται πλήρως (γυαλί, μέταλλο).

Είναι απλό

Περισσότερες απλές λύσεις απορριμμάτων

Απορρίμματα
Α - Ω

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση ή την απόρριψη κάθε αντικειμένου στην Άνδρο

Περισσότερα

Ανακύκλωση


Βοηθήστε στη μείωση των απορριμμάτων που παραμένουν στην Άνδρο. Μάθετε πώς να ανακυκλώνετε περισσότερο

Περισσότερα

Μείωση απορριμμάτων

Υπολογίζεται ότι το 84% των απορριμμάτων στην Ελλάδα καταλήγει στη ζωματερή. Μάθετε πώς μπορείτε να συμβάλετε στη μείωσή του
Περισσότερα

Κοσμποστοποίηση

Περίπου το 35% των οικιακών απορριμμάτων είναι κομποστοποιήσιμα. Μάθετε τα πάντα για την κομποστοποίηση
Περισσότερα